HET ONVOORSTELBAAR MOEILIJKE AAN BELEGGEN

De kern van beleggen is nu iets doen wat niet goed lijkt waarna je straks in een situatie komt waar dat juist wel heel goed is. Dat is de enige manier om veel geld te verdienen op de beurs. Wanneer was de beste periode om geld te verdienen op de reguliere beurs? 1995 – 2000. Daar kan geen twijfel over bestaan. Je had dus zo rond 1990 moeten beginnen met de vrachtwagen naar achteren te rijden en vol te laden met aandelen, back up the truck zoals ze in Amerika zeggen. Nu lijkt dat heel logisch en het domme aan ons geheugen is dat we als we terugdenken om ons voor te stellen hoe het toen was we het verleden vaak verkeerd zien omdat we alles wat we nu weten meenemen. Daarom is het beter je een concreet moment in de tijd voor te stellen, bijvoorbeeld een dag in 1988 toen het Europees kampioenschap voetbal was. Ik woonde toen in Leeuwarden en weet nog goed dat ik daar een onbezorgd leventje had, zo gaat dat als je jong bent, naief, geen computer, geen aandelen, niemand had het over huizen als belegging, ik snap dat dat voor jongeren niet zo relevant is maar mijn ouders hadden het er ook niet over, er waren geen televisieprogramma’s over huizen kopen, geen reclames, niemand had het over aandelen, alles was totaal anders. Op dat moment had je dus aandelen moeten gaan kopen.

Verder is natuurlijk het vasthouden van aandelen ontzettend moeilijk, je koopt een aandeel op 10, het gaat naar 12, blij, makkelijk, dan gaat het ineens naar 9, slik, naar 8, 7, 6, paniek, je wacht, het gaat naar 5 en op de dag naar 4,50, je verkoopt in paniek, hup 50% verlies, gedurende de dag herstelt het aandeel naar 5, om door te stijgen en de dag te sluiten op 6,50. Daarna stijgt het naar 7, 8, 10, 12. Heel vervelend. Het tegenovergestelde kan ook, je gelooft in ‘buy and hold’, wat tijdelijk inderdaad het beste is, je zou zo’n periode goed doorkomen maar weer juist een ander verloop niet, zoals de AEX aandelen Getronics, oh nee, dat hadden we net verdrongen, Baan, Aegon. Je koopt, je houdt maar je houdt veel en veel te lang en alles gaat kapot. Mensen denken er niet aan dat de index steeds verandert van samenstelling, het lijkt wel alsof de AEX stijgt en daalt maar het zijn steeds andere aandelen, wat een oplichterij, onvoorstelbaar. Weet u hoeveel aandelen vanaf het begin van de Dow nu nog in die index zitten? Eén. Dat betekent dat telkens aandelen dalen en dalen en dalen en dalen en dan gestopt worden waarna er weer een ander voor in de plaats komt. Zoals dus met Getronics bijvoorbeeld en recent Fortis en zo zal het zeker vrij snel met Aegon vergaan en later ook met ASML, zelfs met Philips etc.

We moeten dus niet spastisch handelen, kopen en verkopen, maar ook niet eeuwig houden, we moeten het precies ertussenin, precies, exact goed doen. Ik weet denk ik hoe dat moet en breng dat nu in de praktijk, bijna niemand kan dat. Weet u hoeveel mensen geld verdienen op de beurs? Ik schat ongeveer 3%, dus 97% verliest altijd met aandelen, of je nou daghandelt of lange termijn belegt, er is geen verschil. Het ene gaat alleen heel snel, dan ben je er vanaf en kun je weer wat zinnigs doen en het andere wordt één grote ellende. Mijn inzichten worden gestaafd door bijvoorbeeld het onderzoek wat Alex bij haar klanten liet doen door ik meen de universiteit van Maastricht, 90% verloor, ze zijn er nu mee gestopt, heel verstandig.

Moet je dan niet beleggen? Inderdaad, ik zou tegen iedereen zeggen ‘beleg niet want het is te moeilijk’ MAAR, er is een hele grote MAAR, als tijden zeer extreem worden, en dat zullen ze snel worden, waarbij het systeem instort, pensioenen niet waardevast blijken, de rente omhoog schiet, overheidstekorten door het dak gaan, huizenprijzen onvoorstelbaar veel verder dalen dan verwacht, als we zo’n tijd tegemoet gaan zou je kunnen overwegen het wel te doen. Je hebt een ton gespaard, je koopt voor Euro 25.000 goud en goudaandelen en je zegt, prima, het mag naar 0, als er geen extreme crisis komt, prima, dan heb ik m’n pensioen of m’n werk en gaat m’n verzekering naar 0, daar is een verzekering voor maar jongens, jongens, stel dat de echte crisis nog komt, waar ik zeker van ben, wat zit je dan goed met die investering, wat heb je jezelf dan beter beschermd dan de rest.

Maar ja, dat zijn mijn algemene inzichten, beleggingsadvies mag ik niet geven, dat doe ik ook niet, ik beredeneer en u moet zelf beslissen.

Advertisements